Sandra lugu: „Ma ei mõelnud enne Tervisekiirendit oma tervisele, vaid ainult kaalunumbrile“

Sandra Laas by Enely Naaber
Reading Time: 3 minutes

Kahe lapse ema Sandra Laas on noor ja sihikindel naine, kes on viimase 3 aasta jooksul proovinud ära pea kõik laiemalt levinud dieediprogrammid ning seda edukalt, sest nende aastate jooksul on ta suutnud alla võtta üle 40 kg.

Kuid alles 2021 aasta sügisel Elsavie Tervisekiirendis osaledes mõistis ta, et toitumine ei mõjuta mitte ainult kaalunumbrit, vaid sellel on palju laiem roll hea tervise ja mõnusa enesetunde tagamisel.

Kuidas Sandra selle olulise taipamiseni jõudis ja milline on tema lugu, seda loe järgnevast intervjuust.

Sandra, kui palju sa enne Tervisekiirendis osalemist üldse igapäevaselt tervisele mõtlesid?

Kuna olen olnud kogu elu hea tervise juures, siis tegelikult ei mõelnudki ma teadlikult tervisele. Kui tundsin, et kuskilt valutab, võtsin rohtu ja ei analüüsinud pikemalt, et millest see tulla võib. Suhtusin ka põlgavalt kõikidesse vitamiinidesse ja toidulisanditesse, tundus, et minul küll neid vaja ei lähe. Arvasin, et kui söön kõike, siis sellest piisab.

Tegelikult olid mul aga lapsepõlvest kaasa tulnud klassikalised eestlase toitumisharjumused: kaste-kartul-liha, palju rasvas praetud toite ning vähe värsket ja rohelist.

Kui mõtlema hakata, siis oli sellel ajal ka mu suhtumine selline, et elan vaid korra ja võin süüa, mida tahan. Lõpuks kaalusin 120 kilogrammi, kuid mind ennast see tegelikult ei häirinud. 

Kuni sattusin sellisesse töökollektiivi, kus olid minu silmis normaalkaalus naised, kes aga väga hoolikalt oma toitumist jälgisid ja paari-kolme kilo pärast imedieete pidasid.

Kuidas see sind mõjutas?

Mul tekkis tunne, et tahaksin neile näidata, et mina saan ka hakkama! Ja saingi – jälgisin täpselt, mida mingi dieedi toitumiskava lubas süüa ning keelasin endale kategooriliselt kõike, mida ei lubanud. Ja kuniks kava jälgisin, kaal ka langes.

Iga kord, kui järjekordne dieet läbi sai, olin taas augus, kuna kaal hakkas uuesti tõusma ning sealt välja sain ainult järgmise dieediga. Nii proovisin läbi vähemalt 5-6 dieeti, kuni lõpuks valitses minu peas täielik segadus, sest see, mida üks dieet peab kõige paremaks, seda teine keelab täielikult. 

Ka meediast kaalulangetuse kohta infot otsides leidsin väga palju vastuolulisi väiteid selle kohta, mis on kasulik ja mis mitte. Ma ei teadnud enam, mida toidupoest osta, sest iga toote kohta tiksus peas mõni argument, miks see ei ole mulle hea.

Miks otsustasid liituda Elsavie Tervisekiirendiga?

Kaalusin liitumist mitu nädalat, kuna tegu oli minu jaoks üsna suure väljaminekuga. Arutasin lähedastega ning lõpuks mõistsin, et teen seda ju ainult enda heaks, mitte kellelegi teisele. 

Teadsin, et mul on vaja saada selgust, kuidas oma peaga mõeldes õigesti toituda, kuidas enda keha kuulata ning toitumist ja käitumist analüüsida, et õigeid valikuid teha. Seega see oli investeering endasse ja enda teadmistesse. 

Suureks argumendiks olid minu jaoks ka mikrobioomi test ja vereanalüüsid, mis näitasid ära minu toitumise ja elustiili tegelikud tulemused.

Kuidas need analüüside tulemused sind mõjutasid?

Kõige suurem vaatenurga muutus toimus just toitumisterapeut Katri Merisaluga mikrobioomi tulemustest rääkides. Sain teada, et minu mikrobioomi tüübiga inimestel ongi raske kaalust alla võtta. See tõi esile justkui mingi vabanemise ja mõistsin, et elu ei pea koosnema ainult söömisest ja keelamisest.

Sain aru, et see ei ole minu süü, et ma võtan kergemini kaalus juurde, kui mõni teine inimene. Samas rääkis Katri, kuidas teha enda jaoks paremaid valikuid. Sain häid nõuandeid ja mõtteid, kuidas edaspidi enda ja oma pere toidulauda järk-järgult paremaks muuta. Nüüd püüame tarbida vähem liha, läätsed on nüüd ühed mu lemmikud ning isegi pajaroad olen enda jaoks meeldivaks teinud.

Samuti sain teada, et minu mikrobioomis on väga vähe piimhappebaktereid, mille arvukust püüan tõsta hapendatud piimatoodete ja värske hapukapsa söömisega. Tarbin nüüd juurde ka D-vitamiini ja püüan süüa rohkem rauarikkaid toite, sest need näitajad olid minu proovides madalavõitu.

Tervisekiirendi katab üsna paljusid terviseteemasid ning lisaks on seal ka grupiarutelud ning individuaalsed konsultatsioonid – mida neist pidasid enda jaoks kõige väärtuslikumaks?

See programm oli minu jaoks paljude muutuste algataja ning ahmisin sisse iga infokillu, mida sealt sain. Pea kõik teemad olid minu jaoks vajalikud või tuletasid meelde, et oleks vaja mõnes valdkonnas lisaks teadmistele ka päriselt tegutseda.

Huvitav on see, et ootasin alguses, et liitun toitumise programmiga, kuid minu jaoks kujunes see rohkem enesearengu programmiks.

Tänu coachingutele ja grupiaruteludele ning kõikidele nendele üksteist täiendavatele teemadele ja jutuajamisele, jõudsin arusaamisele, et olen varasemalt ennast ja oma arvamust maha surunud ning teiste vajadused enda omadest ettepoole seadnud.

Täna tegelengi rohkem enda vaimse tervisega ning olen ka tööelus juba ennast rohkem kehtestama hakanud.

Kellel soovitaksid Elsavie Tervisekiirendis osaleda?

Minu enda näitel soovitaksin programmi inimestele, kes tunnevad, et nad on oma tervise ja toitumise osas segaduses, infost üleküllastunud ning alles otsivad ennast või uut vaatenurka oma elule ja tervisele.

Samuti soovitan võtta programmist viimast ning kõigis tegevustes aktiivselt osaleda. Minul jäi üks grupiarutelu vahele ning sellest oli väga kahju. 

Mis oli suurim taipamine, mis Tervisekiirendi sulle andis?

Minu jaoks oli eelkõige suurim taipamine see, et mina olen tähtis ja võin mõelda oma peaga, mis mulle kõige parem on.

Samuti oskan nüüd paremini kuulata oma keha ning aru saada, mis mulle sobib ja mis mitte. Mulle meeldis ka see, et programmil ei olnud mingit survestavat lõppeesmärki (nt kaalunumber), vaid kogu protsess oli teekond, mis nüüd iseseisvalt ja teadlikumalt jätkub.

👉 Järgmisesse Tervisekiirendisse kandideerimine on alanud!

liitu uudiskirjaga

Iganädalane uudiskiri, kus räägime tervisliku ja tasakaalustatud elu loomisest ning kuidas parandada kõhutervist ja luua jätkusuutlikke harjumusi

blogi